Permanent gedetacheerde werknemer valt niet meer tussen wal en schip bij overgang van onderneming

 in Arbeidsrecht

Eerder berichtten wij u dat het Europees Hof op 21 oktober 2010  naar aanleiding van zogenaamde prejudiciële vragen van het Gerechtshof Amsterdam heeft beslist dat de wetgeving met betrekking tot overgang van onderneming ook van toepassing is op werknemers die binnen een concern permanent gedetacheerd zijn bij een ook tot het concern behorende onderneming. Op 25 oktober 2011 heeft het Gerechtshof Amsterdam deze lijn gevolgd.

Op 21 oktober 2010 heeft het Europees Hof naar aanleiding van zogenaamde prejudiciële vragen van het Gerechtshof Amsterdam beslist dat de wetgeving met betrekking tot overgang van onderneming ook van toepassing is op werknemers die binnen een concern permanent gedetacheerd zijn bij een ook tot het concern behorende onderneming. Wanneer de onderneming waarbij deze werknemers permanent tewerk zijn gesteld (de niet-contractuele werkgever) krachtens overgang van onderneming overgaat naar een onderneming buiten het concern, gaan deze werknemers mee over op grond van overgang van onderneming zonder dat zij een arbeidsovereenkomst hebben met deze onderneming. Hiermee heeft het Europees Hof de wetgeving met betrekking tot overgang van onderneming van toepassing verklaard op zowel de contractuele als de niet-contractuele werkgever.

Op 25 oktober 2011 heeft het Gerechtshof Amsterdam deze lijn gevolgd. Volgens het Gerechtshof Amsterdam is er ruimte voor zogenaamd meervoudig werkgeverschap. Het gevolg hiervan is dat de overnemende onderneming niet zonder meer haar eigen arbeidsvoorwaarden kan opleggen aan de overgenomen werknemers. Een overnemende onderneming moet (binnen de grenzen van het Nederlandse recht) de aanspraken van de werknemers zoals zij die hadden opgebouwd binnen het concern van de overdragende onderneming overnemen.

De uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam heeft grote gevolgen voor de overnemende partij. Zij zal onder meer achterstallig loon (inclusief wettelijke rente en verhoging) alsnog moeten betalen aan de overgenomen werknemers. Verder kan niet uitgesloten worden dat de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam ook gevolgen heeft voor andere situaties waarin sprake is van permanente detachering via een andere vennootschap. Te denken valt hierbij aan payrollconstructies.

Op basis van deze uitspraak adviseren wij u om bij overnametrajecten nauwkeurig na te gaan of er sprake is van werknemers die geen arbeidsovereenkomst hebben met de over te nemen vennootschap, maar hier wel op permanente basis gedetacheerd zijn via een andere vennootschap. 

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top