Recht op handelsnaam gekoppeld aan onderneming

 in Ondernemingsrecht

Eisers hebben vanaf november 1995 een nachtclub geëxploiteerd onder de naam “Nightclub De Woeste Hoeve” in een gehuurd pand. Vanaf 2 april 2009 zijn de activiteiten van de in de huurovereenkomst genoemde vennootschappen gestaakt en hebben eisers deze vennootschappen laten uitschrijven uit het Handelsregister.

per 1 juni 2009 is het pand te verhuurd aan gedaagden. Gedaagden exploiteren sinds die datum in het pand “Day & Nightclub De Woeste Hoeve”. Gedaagden hebben deze naam bij de Kamer van Koophandel laten registreren. Tevens hebben zij een domeinnaam geclaimd, genaamd www.day-nightclub-dewoestehoeve.nl en treden zij onder die naam naar buiten in de media.

Eisers vorderen bij de voorzieningenrechter te Groningen dat gedaagden ieder gebruik van de naam “Nightclub De Woeste Hoeve”danwel gedeelten of samenstellingen van deze handelsnaam, waaronder in elk geval de domeinnaam www.day-nightclub-dewoestehoeve.nl of andere handels- en domeinnamen bevattende de woorden “Nightclub De Woeste Hoeve” staken.

De voorzieningen rechter oordeelt als volgt. Op grond van artikel 5 van de Handelsnaamwet mag iemand zijn onderneming niet drijven onder een naam, die reeds door een ander rechtmatig gevoerd wordt, of daarvan slechts gering afwijkt, voor zover daardoor bij het publiek verwarring is te duchten. In het onderhavige geval stellen eisers dat gedaagden onrechtmatig handelen doordat zij onder de naam Day & Nightclub De Woeste Hoeve een onderneming drijven, terwijl eisers de rechthebbenden zijn van de handelsnaam Nightclub De Woeste Hoeve.

De vraag die als eerste ter beantwoording voorligt is of de handelsnaam rust op de plaats waar de activiteiten worden ontplooid of dat hij berust bij de exploitant van die activiteiten. Voor de beantwoording van die vraag zijn de volgende elementen van belang.

De functie van de handelsnaam is de identificatie van de onderneming, waaraan de handelsnaam is verbonden. Slecht onder zeer bijzondere omstandigheden kan een handelsnaam gekoppeld zijn aan een persoon, bijvoorbeeld wanneer dit een landelijk bekend persoon is.

In het onderhavige geval staat vast dat de handelsnaam gerelateerd is aan de exploitatie van een onderneming, een nightclub, in een pand dat ook al voor de tijd dat die onderneming in dat pand werd geëxploiteerd, de naam De Woeste Hoeve droeg. Vaststaat tevens dat ook nu nog hetzelfde bedrijf wordt geëxploiteerd op die plaats. Dezelfde zelfstandigen zonder personeel [zzp’ers] werken er en er wordt eenzelfde soort diensten aangeboden als door eisers.

Niet is gesteld noch is anderszins gebleken dat de klanten van de nightclub de naam koppelen aan de eisers. Veeleer is uit de stukken en de behandeling ter zitting gebleken dat de naam wordt geassocieerd met de locatie waar de nightclub sinds jaar en dag is gevestigd. Dat rekeningen en correspondentie (ook) geadresseerd zijn aan eisers is onvoldoende om te kunnen oordelen dat de handelsnaam primair is gekoppeld aan de persoon van de exploitant.

Op grond van het vorenstaande is de voorzieningenrechter van oordeel dat de vordering van eisers dient te worden afgewezen.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top