Startpagina versus Multimedia Home Service

 in Ondernemingsrecht

In 2003 heeft eiseres bij het Benelux Merkenbureau het woordmerk startpagina.nl laten registreren en in 2006 het beeldmerk van de website www.startpagina.nl. Eiseres exploiteert de website www.startpagina.nl. Dit is één van de meest bezochte websites van Nederland. In 2002 heeft gedaagde de domeinnaam www.startpagina.tv laten registreren. Deze website is eind 2006 online gegaan en vermeldt onder de kop ‘startpagina.tv: Internet begint bij Startpagina.tv. Logisch toch’. Eiseres spant een kort geding aan en stelt dat gedaagde met de domeinnaam www.startpagina.tv inbreuk maakt op eisers’ merk en- handelsnaamrechten.

De Voorzieningenrechter slaat allereerst het Van Dale Groot Woordenboek erop na, om de betekenis van ‘startpagina’ te achterhalen. Het begrip betekent onder meer: een internetpagina, website die een verzameling koppelingen naar relevante websites over een bepaald onderwerp bevat. Dat eiseres de hiervoor genoemde betekenis zelf zou hebben ontwikkeld is niet aannemelijk. De conclusie luidt dan ook dat het woord startpagina als uitsluitend beschrijvend moet worden aangemerkt voor de betekenis die het woord startpagina volgens het Van Dale Woordenboek heeft. Door een dergelijk woord te monopoliseren via een merkrecht zouden derden worden verhinderd een website met linkverzamelingen met het in de gangbare taal gebruikelijke woord ‘startpagina’ aan te duiden. De toevoeging van de extensie ‘nl’ heeft evenmin onderscheidend vermogen, omdat die extensie niet meer betekent dan dat de website afkomstig is uit Nederland.

Dat het merk van eiseres door inburgering onderscheidend vermogen heeft verkregen wordt eveneens afgewezen. Het woord ‘startpagina’ al dan niet met de extensie ‘nl’ is puur beschrijvend, dat inburgering indien al mogelijk, slechts kan worden aangenomen indien in een aanzienlijk deel van het Nederlands taalgebied (inclusief Vlaanderen) de dienst welke eiseres levert op basis van het woord ‘startpagina’ als van haar afkomstig zal worden geïdentificeerd. Daar is in onderhavig geval geen sprake van. Een beroep op artikel 6bis lid 1 van het Verdrag van Parijs wordt eveneens afgewezen. Voor zover de vordering van eiseres is gebaseerd op inbreuk door de lay-out van de website van gedaagde op haar beeldmerk ‘startpagina’, wordt deze eveneens afgewezen wegens het ontbreken van overeenstemming tussen beiden.

Wat betreft inbreuk op de handelsnamen van eiseres oordeelt de Voorzieningenrechter niet veel anders. De benaming voor de domeinnaam startpagina.nl gelet op het beschrijvende karakter kan slechts als adres van de onderneming worden aangemerkt en niet tevens als handelsnaam. Daarnaast fungeert het woord ‘startpagina’ op de website als ‘een uithangbord’ van een activiteit en niet van een handelsonderneming. Daarom kan enkel worden geconcludeerd dat gebleken is van zeer marginaal gebruik om door te dringen bij het publiek als handelsnaam. Tevens is de Voorzieningenrechter van oordeel dat de naam ‘startpagina’ te weinig onderscheidende kracht heeft om als handelsnaam aangemerkt te kunnen worden, nu deze naam als zuiver beschrijvend dient te worden aangemerkt. Een zodanige naam als startpagina die essentieel is voor het beschrijven van de door beide partijen aangeboden identieke diensten mag niet door één partij geclaimd worden aangezien het ondernemingen, die al dan niet via een website een startpagina aanbieden, dient vrij te staan zich te bedienen van het woord startpagina. Zij hebben een groot belang om dat woord, dat immers de kern van hun diensten aanduidt, te mogen gebruiken.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top