Taken Commissie Bevordering Medezeggenschap

 in Arbeidsrecht

70 procent van de ondernemingen met vijftig medewerkers of meer voldoet aan de verplichting om een ondernemingsraad (“OR”) te hebben. Dat percentage kan en moet omhoog, aldus de Sociaal Economische Raad (“SER”). In de Wet op de ondernemingsraden (“WOR”) wordt op korte termijn de bepaling opgenomen dat de SER de taak heeft de medezeggenschap in ondernemingen te bevorderen. In dit kader heeft de SER de Commissie Bevordering Medezeggenschap (“CBM”) ingesteld. De CBM heeft voor 2013 een aantal speerpunten gepubliceerd om haar kerndoelen, het bevorderen van medezeggenschap en de kwaliteit daarvan in ondernemingen, te realiseren. De CBM zal door middel van aanbevelingen ondernemers, ondernemingsraden en cao-partijen kunnen oproepen om mee te werken aan het intensiveren van medezeggenschapsinspanningen. Dit staat in het ‘Taken en werkprogramma CBM 2013’.

Wat die aanbevelingen exact inhouden en in hoeverre partijen verplicht zijn er gevolg aan te geven is (nog) onduidelijk. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de CBM met name een adviestaak heeft en gevraagd en ongevraagd advies zal verstrekken aan medezeggenschapspartijen en het kabinet en parlement. Welke middelen de CBM zal inzetten om de naleving van de WOR te monitoren is niet aangegeven. Wel is expliciet aangegeven dat de CBM het ontheffingsbeleid ex artikel 5 van de WOR onder de loep zal nemen. Onder welke omstandigheden mag een onderneming worden ontheven van de verplichting een OR in te stellen? De CRM geeft aan dit beleid opnieuw te “herijken”. Of dit nu verscherpen of juist versoepelen betekent, zal moeten blijken. Vooralsnog is aan de taken van de CBM weinig heldere invulling gegeven. Voorzitter Grapperhaus heeft echter wel een duidelijk doel voor ogen. Het streven om het percentage bedrijven met medezeggenschap te verhogen. “In twee jaar naar een substantieel hoger percentage zou erg mooi zijn,” aldus Grapperhaus in het SER-magazine.

We houden u via onze weblog op de hoogte over de invulling van de werkzaamheden van de CBM en de daaruit voor u voortvloeiende consequenties.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top