Topsalarissen moeten worden voorgelegd aan de OR

 in Arbeidsrecht

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de ondernemingsraad voortaan te betrekken bij de beloning van de top(bestuurders).

De minister heeft medio 2013 al zijn zorgen geuit over de bovengemiddelde stijging (6%) van de lonen van de top(bestuurders), terwijl voor het overgrote deel van de “gewone werknemers” de nullijn werd gehanteerd. De minister kondigde destijds al aan maatregelen te zullen treffen om bedrijven te verplichten tekst en uitleg te geven aan hun personeel over hun beloningsbeleid. De minister wenst dit nu vorm te geven door middel van een wettelijke verplichting om de verhouding tussen de salarissen van de top(bestuurders) en de salarissen van de gewone werknemers aan de ondernemingsraad voor te leggen. De verwachting is volgens het kabinet gerechtvaardigd dat de Europese Commissie op korte termijn met een soortgelijk voorstel komt om het beloningsbeleid transparanter te maken.

Welke rol de ondernemingsraad exact zal krijgen, is nog niet duidelijk. Het kabinet spreekt vooralsnog alleen over “een grotere rol”. De drie belangrijkste rechten van de ondernemingsraad, zoals neergelegd in de Wet op de ondernemingsraden, betreffen het adviesrecht, het instemmingsrecht en het informatierecht. Vermoedelijk wordt aangesloten bij het informatierecht. Op dit moment dient de grotere ondernemer de ondernemingsraad al jaarlijks te informeren over de beloningsverhoudingen. Dit informatierecht geldt in beginsel niet voor bedrijven met minder dan 100 werkzame personen en voor kleine en middelgrote bedrijven die een jaarrekening dienen te publiceren. De ondernemingsraad die dit financiële informatierecht heeft, heeft weliswaar geen advies- en/of instemmingsrecht ten aanzien van de beloningen, maar wordt door de informatievoorziening wel in de gelegenheid gesteld hierover te overleggen met de ondernemer en/of initiatiefvoorstellen te doen. Dit recht lijkt nu dus te worden uitgebreid. Zodra de uitwerking van het voorstel van minister Asscher bekend is, berichten wij hierover op onze weblog.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top