Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel Computercriminaliteit III

 in IT-recht

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III is recent door de Tweede Kamer aangenomen. De mogelijkheden tot opsporing en vervolging van computercriminaliteit worden hierdoor versterkt. Wetgeving wordt hiermee aangepast aan de technologische ontwikkelingen.

Met dit voorstel mogen politie en justitie heimelijk en op afstand (online) onderzoek doen in computers. Denk hierbij niet alleen aan een pc, maar ook een mobiele telefoon of een server. Opsporingsambtenaren krijgen meer ruimte om onderzoekshandelingen toe te passen bij de opsporing van ernstige delicten. Bij een zeer ernstig misdrijf (zoals mensenhandel of deelname aan een terroristische aanslagen) kunnen zij gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren en bij ernstige misdrijven communicatie aftappen of observeren.

Bovendien zorgt het voorstel voor betere bescherming van kwetsbare groepen. Zo mogen lokpubers worden ingezet om de opsporing en vervolging van ‘groomers’ – personen die minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden – te vergemakkelijken. Daarnaast kunnen malafide verkopers die herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden op internet, maar vervolgens niet leveren, strafrechtelijk vervolgd worden.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top