Verkorte procedure CWI met ingang van 1 januari 2007 afgeschaft!

 in Arbeidsrecht

Door de wijziging van de Werkloosheidswet (WW) met ingang van 1 oktober 2006 is de verwijtbaarheidstoets ingrijpend veranderd. Kort gezegd is er nu alleen nog maar sprake van verwijtbaarheid van een werknemer (en dus geen afspraak op een WW-uitkering) indien er sprake is van een dringende reden voor ontslag, danwel indien de werknemer zelf de arbeidsovereenkomst opzegt, terwijl hiervoor geen ernstige bezwaren zijn. Het is nu niet meer vereist dat een werknemer verweer voert tegen het aangezegde ontslag hetgeen als het goed is zal leiden tot minder pro forma procedures bij de kantonrechter. In verband met het voorgaande kunnen werkgevers en werknemers nu overgaan op een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, zonder dat de werknemer daarbij een WW-risico loopt. Door voornoemde “versoepeling” van het ontslagrecht is ook de verkorte procedure bij het CWI in geval van bedrijfseconomisch ontslag overbodig geworden. Deze procedure zal met ingang van 1 januari 2007 dan ook worden afgeschaft.

De verkorte procedure bij het CWI in geval van bedrijfseconomisch ontslag werd op 1 januari 1999 ingevoerd met als doel te komen tot een snelle afhandeling van pro forma CWI zaken bij bedrijfseconomisch ontslag en hing samen met de oude regeling van de toets van verwijtbare werkloosheid zoals deze tot de wijziging van de WW op 1 oktober 2006 bestond. Op grond hiervan was de werknemer niet verwijtbaar werkloos indien voor de opzegging van het dienstverband door het UWV een ontslagvergunning was verleend die louter was gebaseerd op bedrijfseconomische gronden. De verkorte procedure hield in dat als bij een verzoek om toestemming voor opzegging tevens een “verklaring van geen bezwaar” was gevoegd, het verzoek om een ontslagvergunning door de CWI kon worden afgehandeld zonder dat partijen werden gehoord en zonder advies van de Ontslagadviescommissie. In dat geval werd in de regel toestemming verleend. Met de verkorte procedure werd enerzijds werkgever de mogelijkheid van snelle ontslagprocedure geboden en werd anderzijds aan werknemers vooraf zekerheid verschaft over het verkrijgen van een WW-uitkering. Deze procedure zal met ingang van 1 januari 2007 dus verdwijnen, ingediende verzoeken vóór deze datum zullen nog onder het oude regime afgehandeld.

Recente berichten
  • 27 december 2023

    Europe’s AI Act: The genie still out of the bottle?

    Emmely Schaaphok
    “The genie is out of the bottle. We need to move forward on artificial intelligence development but we also need to be mindful of its very real dangers. I fear that AI may replace humans altogether.” This quote from Stephen Hawking in 2017 is more relevant today than ever.
    Lees verder
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top