Verkouden op het werk? Ontslag!

 in Arbeidsrecht, Corona

Snotterende collega’s, niet-gevaccineerde collega’s, collega’s die geen 1,5 meter in acht nemen. Corona plaatst ons voor dilemma’s. Ontvangt de een inmiddels weer klanten op kantoor en geeft een hand, werkt de ander nog bij voorkeur thuis. De rechtbank Rotterdam is duidelijk: werknemer beschaamt het vertrouwen van collega’s door te werken met verkoudheidsklachten en ondanks adviezen van collega’s niet naar huis te gaan.

Situatie

De werknemer is verkouden, maar gaat toch werken. Meerdere collega’s vinden dat de werknemer niet normaal hoest en adviseren hem om naar huis te gaan. Volgens de werknemer was het allemaal niet zo erg. Hij hoestte waarschijnlijk door zijn bronchitis en/of suikerziekte. De werknemer gaat niet naar huis. De volgende dag meldt de werknemer zich alsnog ziek en laat zich testen. Uitslag: positief. Waarschijnlijk heeft de werknemer ook een collega besmet. Werkgever vindt dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten door verkouden op het werk te verschijnen, collega’s bloot te stellen aan de schadelijke gevolgen van het coronavirus en in strijd te handelen met het interne coronaprotocol.

De kantonrechter

De kantonrechter is van oordeel dat de werknemer verwijtbaar heeft gehandeld door verkouden te gaan werken en niet naar huis te gaan. Het is in strijd met de interne coronaregels en de richtlijnen van de overheid. Toch is het gedrag van de werknemer niet dusdanig dat van de werkgever niet kan worden gevergd om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Dat de werknemer midden in een pandemie verkouden is gaan werken, vindt de kantonrechter onvoldoende. De werknemer heeft zich immers de volgende dag alsnog ziekgemeld, heeft weinig contact gehad met collega’s, niet met zekerheid is vast te stellen dat de besmette collega door de werknemer is besmet en niemand anders binnen het bedrijf is besmet geraakt.

MAAR

De kantonrechter is wel van oordeel dat de werknemer het vertrouwen van collega’s en leidinggevenden heeft beschaamd doordat hij niet naar huis is gegaan, nadat hem dit wel was geadviseerd. Daarbij is van belang dat de werknemer niet alleen werkte, vervanging geen probleem was en hij kreeg doorbetaald. Het vertrouwen is bovendien nog meer verstoord doordat de vrees van collega’s dat de werknemer besmet was, is uitgekomen en de werknemer geen verklaring kon geven voor het feit dat hij eerst had betwist dat hij corona gerelateerde klachten had om zich vervolgens toch te laten testen.

Wat de werknemer ook niet heeft geholpen, is dat hij tijdens de procedure is blijven volhouden dat zijn collega’s liegen. In plaats van te erkennen dat hij een fout heeft gemaakt door niet naar huis te gaan, blijft hij volhouden in zijn eigen gelijk en toont geen berouw, terwijl het risico bestond dat hij collega’s zou besmetten. Het is daarom begrijpelijk dat de collega’s geen vertrouwen meer in de werknemer hebben, aldus de kantonrechter. De arbeidsverhouding is verstoord en de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Wel wordt de transitievergoeding toegekend.

Conclusie

Zorg als werkgever voor een duidelijk coronaprotocol en besteed hier voldoende aandacht aan. Volg als werknemer dit protocol en de richtlijnen van de overheid op. En als je verkouden bent, blijf dan thuis. En mocht je als werknemer toch de fout ingaan, erken dat dan en span je in om het vertrouwen van collega’s terug te winnen.

Recente berichten
 • 21 november 2022

  Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

  Marion Hagenaars
  Mirjam Scheper
  Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
  Lees verder
 • 21 november 2022

  Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

  Marion Hagenaars
  Mirjam Scheper
  De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
  Lees verder
 • 21 november 2022

  Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

  Marion Hagenaars
  Mirjam Scheper
  Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
  Lees verder

Plaats een reactie

Top