Waardering van aandelen bij een geschillenregeling, de gebroeders Hooymans

 in Ondernemingsrecht

Sinds 1993 (!) steggelen drie broers over een uittredingsvordering die door één van de broers was ingesteld. Hij vorderde dat zijn twee broers de door hem gehouden aandelen in het familiebedrijf moesten overnemen. Deze vordering werd toegewezen. Omdat de broers het niet eens waren over de te betalen koopprijs voor de aandelen van hun broer, werden via de rechtbank en vervolgens de OK deskundigen benoemd die de koopprijs moesten vaststellen. De discussie over de berekening van de koopprijs, spitste zich toe op de vraag of bij het bepalen van de koopprijs aftrek zou moeten plaatsvinden omdat het slechts een minderheidsbelang betrof (-/- 15%) en omdat de aandelen niet goed aan derden verhandelbaar waren (-/- 30%). De OK kwam in haar arrest van Hof Amsterdam, 16 februari 2010, RO 2010, 40 tot het volgende.

Waardering van aandelen

Bij een geschillenprocedure is sprake van een geforceerde verkoop. De OK gaat niet mee in het toepassingen van kortingen: bij de waardering van aandelen in het kader van de geschillenregeling is een korting vanwege het minderheidskarakter of niet goede verhandelbaarheid van het aandelenpakket in beginsel niet toelaatbaar. Er wordt kortom gewerkt met de fictie dat sprake is van een willige koper, een willige verkoper en een competitieve markt.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top