Werkgeversgezag ook noodzakelijk bij een feestje of uitje met werknemers

 in Arbeidsrecht

Personeelsfeestjes en bedrijfsuitjes die door de werkgever worden geïnitieerd zijn niet zonder risico voor de werkgever. Er bestaat een kans dat een werkgever dit gezellig samenzijn duur moet bekopen. Indien het personeel zich onrechtmatig gedraagt en daarmee schade aan derden toebrengt, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld door derden voor dit gedrag.

Op grond van de wet geldt er namelijk een risicoaansprakelijkheid van de werkgever voor door zijn werknemers toegebrachte schade aan derden. Om hiervan te kunnen spreken dient er een nauw en noodzakelijk verband te zijn tussen de werkzaamheden uit hoofde van het dienstverband en de gedragingen die tot de schade hebben geleid. De vraag is of hiervan ook sprake is indien werknemers aan derden schade toebrengen op personeelsfeestjes of bedrijfsuitjes waar zij vrijwillig aan deelnemen.

De Hoge Raad heeft onlangs geoordeeld dat dit het geval is bij een door de werkgever voor de werknemers georganiseerd en betaald feest of uitje waarbij de werknemers als een eenheid naar buiten treden. Het moet dan wel gaan om een feestje ter bevordering van de saamhorigheid in een onderneming en ter motivatie van de werknemers, waarbij de werkgever ook een zekere zeggenschap heeft over de werknemers. Het feit dat de gedraging van de betreffende werknemer(s) buiten de reguliere werktijd plaatsvindt en geen verband houdt met de bedrijfsuitoefening doet daar niet aan af.
Werkgevers wees dus alert, verlies uw gezag niet tijdens een feest of uitje met uw personeel.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top