Wetsvoorstel Werk en Zekerheid deels uitgesteld

 in Arbeidsrecht

Afgelopen dinsdag is in de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Werk en Zekerheid plenair behandeld. Het volgende is aan de orde gekomen:

  1. op dinsdag 10 juni a.s. vindt de stemming over het wetsvoorstel plaats;
  2. de inwerkingtredingsdatum van de bepalingen die mogelijk al per 1 juli 2014 zouden ingaan, wordt uitgesteld tot 1 januari 2015;
  3. een motie met het verzoek aan de regering het wetsvoorstel gedurende één jaar nauwgezet te monitoren ten aanzien van ontbindingsverzoeken die mogelijk niet passen binnen de nieuwe wettelijke ontslaggronden.

Reeds eerder hebben wij op onze weblog de bepalingen uiteengezet die mogelijk vanaf 1 juli 2014 zouden gelden. Hieronder in het kort de bepalingen op een rij die nu dus mogelijk per 1 januari 2015 gelden:

  • geen proeftijd in een tijdelijk contract van 6 maanden of korter;*
  • geen concurrentiebeding in een tijdelijk contract, tenzij een concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Deze bedrijfs- of dienstbelangen moeten blijken uit het concurrentiebeding zelf;
  • aanzegtermijn van minimaal 1 maand bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer. De werkgever moet de werknemer schriftelijk informeren over a) al dan niet verlengen contract en b) over de voorwaarden waaronder het contract eventueel wordt verlengd.

Zodra de stemming in de Eerste Kamer heeft plaatsgevonden, berichten wij hierover op onze weblog.

* Per abuis stond in het eerdere weblogbericht korter dan 6 maanden
Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top