Bevorderen van de reïntegratie of het belemmeren van herstel?
Kantonrechter Groningen, 18 december 2012, LJN BZ0524.
Bij ziekte rust op de werkgever de verplichting om gedurende maximaal 104 weken het loon door te betalen (artikel 7:629 BW). Een vergaande verplichting met grote financiële gevolgen. De reïntegratie van zieke werknemers leidt dan ook niet zelden tot conflicten tussen werkgevers en werknemers.
De feiten. Een shopmanager van Granny’s Groningen B.V. heeft zich op 10 april 2012 ziek gemeld. Oorzaak: spanningsklachten die samen hangen met het werk. Na een gesprek tussen werkgever en werkneemster en een mediation bijeenkomst is afgesproken dat werkneemster per 1 september 2012 op een rustige wijze zal gaan reïntegreren. Op 4 september verschijnt zij op het werk. Een dag later meldt zij zich echter opnieuw ziek. Werkneemster bezoekt de bedrijfsarts en heeft ook professionele hulp geregeld. Toch heeft Granny’s over september 2012 maar een deel van het salaris betaald en over oktober 2012 geen salaris. Op 12 oktober 2012 heeft de bedrijfsarts gerapporteerd dat werkneemster niet beschikt over arbeidsmogelijkheden. De loonbetaling wordt niet hervat.
Werkneemster sommeert Granny’s het achterstallig loon te voldoen en alle correspondentie in het vervolg uitsluitend via haar gemachtigde te laten verlopen. In reactie daarop heeft Granny’s het standpunt ingenomen dat werkneemster niet aan haar reïntegratieverplichtingen voldoet. De salarisbetaling zal niet worden hervat. Aangezien de bedrijfsarts heeft geoordeeld dat werkneemster nog niet kan reïntegreren, is de wens van werkneemster om alle correspondentie in het vervolg via haar gemachtigde te laten verlopen blijkbaar de reden om geen loon aan haar te betalen.
Granny’s vraagt vervolgens bij het UWV een deskundigenoordeel aan. Op 14 november 2012 is het oordeel: momenteel geen benutbare mogelijkheden. De loonbetaling wordt echter nog steeds niet hervat.
Naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter is niet gebleken dat werkneemster zich niet heeft gehouden aan de door werkgever gegeven redelijke voorschriften omtrent het verstrekken van inlichtingen. Zij heeft haar medewerking verleend aan onderzoeken door de bedrijfsarts en de verzekeringsarts van het UWV. Bovendien heeft de opstelling van Granny’s niet bijgedragen aan het herstel. Vanaf het begin van de arbeidsongeschiktheid is werkneemster onder druk gezet. Zij is veelvuldig benaderd via telefoon en brieven en is telkenmale gewezen op haar reïntegratieverplichtingen. De kantonrechter acht het om die reden begrijpelijk dat zij de communicatie op een gegeven moment via haar gemachtigde heeft laten verlopen. De vordering van werkneemster wordt toegewezen.
Dus werkgevers let op. Veelvuldig contact met werknemers gedurende de reïntegratie mag het herstel niet belemmeren. Het via een gemachtigde laten verlopen van de communicatie is dan begrijpelijk en toegestaan.