Cogent Inc. versus Korps Landelijke Politiediensten

 in IT-recht

Korps Landelijke Politiedienst dient de opdracht voor ontwikkeling van een nieuw identificatiesysteem door middel van vinger- en palmafdruk opnieuw aan te besteden.

Op 5 mei 2007 heeft het Korps Landelijke Politiediensten (hierna :KLPD) een openbare aanbestedingsprocedure uitgeschreven met betrekking tot de levering, het onderhoud en de ondersteuning van het “DNRI Automated Real Time Processing Of Friction Ridge Images system”. Dit systeem dient vinger- en palmafdrukken te identificeren ten behoeve van de identificatie van personen alsmede het strafrechtelijk sporenonderzoek.

De gunning van de opdracht vindt plaats aan de hand van de economisch meest voordelige aanbieding. In het bestek is opgenomen dat een benchmark test tot de gunningscriteria behoort. De benchmark test zal bestaan uit 5 verschillende testen. Deze testen zijn gericht op het vergelijken van een vingerafdruk of een afdruk van een handpalm met een grote verzameling afdrukken in een database. De testen en het testmateriaal zijn opgesteld door het Nederlands Forensisch Instituut.

Na de gunning is gebleken dat KLPD resultaten van één van de testen van de benchmark niet heeft meegewogen in de gunningsbeslissing. Volgens rechtspraak van het Europese Hof van Justitie voor de Europese Gemeenschappen houden de beginselen van gelijke behandeling en transparantie voor aanbestedende diensten de verplichting in de vastgestelde gunningscriteria gedurende de gehele aanbestedingsprocedure op dezelfde wijze uit te leggen. Dat betekent dat ook de gunningscriteria tijdens de procedure niet mogen worden gewijzigd. Het (alsnog) laten vervallen van een (sub)gunningscriterium dient hiermee te worden gelijkgesteld.

Volgens de voorzieningenrechter heeft het KLPD, door het niet laten meewegen van resultaten van de uitdrukkelijk als zodanig in het bestek omschreven test van de benchmark, in strijd gehandeld met de algemene beginselen van het aanbestedingsrecht.

De voorzieningenrechter verbiedt het KLPD de opdracht te gunnen aan Motorola Limited. Daarnaast gebiedt de voorzieningenrechter de aanbestedingsprocedure te staken en gestaakt te houden en indien Het KLPD de opdracht alsnog in de markt wenst te zetten tot heraanbesteding over te gaan.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top