De oudere IT-er vereist extra aandacht

 in Arbeidsrecht

Een werkgever is door de kantonrechter Haarlem op de vingers getikt na het achterwege laten van omscholing van een oudere IT-medewerker. Een 49-jarige IT-medewerker is na een dienstverband van 21 jaar met toestemming van het UWV WERKbedrijf ontslagen op grond van bedrijfseconomische redenen. De werkgever had geen werkzaamheden meer voor de werknemer, omdat hij na modernisering van de IT-omgeving niet meer in staat was zijn functie uit te oefenen. De nieuwe IT-werkzaamheden werden om die reden uitbesteed aan een externe partij, waarna de functie van de werknemer kwam te vervallen. De werknemer was van oordeel dat het ontslag kennelijk onredelijk was gegeven, onder meer omdat hij nooit de mogelijkheid heeft gekregen de nieuwe IT-omgeving te implementeren en zich eigen te maken. Aan het argument van de werkgever dat er al geruime tijd werd geklaagd over de kwaliteiten van de werknemer werd door de kantonrechter voorbij gegaan. Het ontslag was immers gestoeld op bedrijfseconomische omstandigheden en niet op het functioneren van de werknemer. De kantonrechter volgt de werknemer grotendeels in zijn relaas en acht het ontslag kennelijk onredelijk gegeven. De werknemer wordt een schadevergoeding toegekend van € 75.000,- bruto. Het wordt de werkgever aangerekend dat hij de werknemer niet in staat heeft gesteld constructief mee te werken aan de nieuwe IT-omgeving en/of trainingen te volgen om voldoende bij te kunnen blijven op het terrein van IT. Dat de werknemer daar volgens de werkgever nooit om heeft verzocht, was niet van belang. Daarnaast had de werkgever zich meer moeten inspannen de werknemer binnen zijn concern te herplaatsen. Ook al is de werkgever zelf een kleine onderneming, wanneer hij deel uitmaakt van een concern, kan de verplichting ontstaan te zoeken naar een passende functie binnen het concern.

Wanneer u te maken krijgt met een al dan niet oudere werknemer die de laatste IT-ontwikkelingen niet beheerst, bent u verplicht deze werknemer scholing aan te bieden. Doe dit altijd schriftelijk en ook wanneer de werknemer al heeft aangegeven daar geen zin in te hebben. Immers, aan het argument van een werkgever dat een werknemer er geen zin in had, heeft de kantonrechter geen boodschap. Het aanbieden van scholing kan u een (hogere) vergoeding schelen in geval van een soortgelijk ontslag. Voldoet de werknemer na de scholing nog steeds niet aan de (nieuwe) functievereisten, onderzoek dan eerst of hij elders in de organisatie kan worden herplaatst binnen de organisatie, alvorens tot ontslag over te gaan.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top