De zieke ex-werknemer gaat geld kosten

 in Arbeidsrecht

Vanaf 1 januari 2014 worden werkgevers meer verantwoordelijk voor de re-integratie van hun ex-werknemers die ziek uit dienst gaan. Ook de financiële betrokkenheid van werkgevers wordt groter. De uitkeringen van deze werknemers worden namelijk toegerekend aan hun laatste werkgever.
De reden van de wetswijziging is dat het huidige beleid – het geven van meer verantwoordelijkheid en financiële prikkels aan werkgevers om ziekteverzuim terug te dringen – tot op heden vooral impact heeft gehad op werknemers met een vast dienstverband. Bij werknemers met een tijdelijk dienstverband, die ziek uit dienst zijn gegaan en geen werkgever meer hebben (de ’vangnetters’), is het langdurig ziekteverzuim en daarmee de instroom in de WIA nog steeds te hoog. De doelstelling van de wijziging is om dit te beperken. Zieke ex-werknemers kunnen vanaf 1 januari 2014 aanspraak maken op een door hun ex-werkgever gefinancierde uitkering indien de eerste ziektedag binnen het dienstverband of binnen vier weken na uitdiensttreding ligt. Kern van de wetswijziging is dat de premie van de Ziektewet afhankelijk wordt van de instroom in de Ziektewet. Hoe hoger het verzuim van ex-werknemers, des te meer premie een bedrijf straks moet afdragen.

Wat verandert er voor uw organisatie?

Ziektewet

  • Grote en middelgrote werkgevers betalen niet langer een vaste sectorpremie als deze werknemers in de Ziektewet belanden, maar krijgen te maken met een gedifferentieerde ziektewetpremie;
  • De hoogte van de premie is afhankelijk van het aantal (ex-)werknemers dat in de Ziektewet belandt;
  • Voor kleine werkgevers (<10 maal de gemiddelde loonsom) blijft de premie op sectorniveau vastgesteld worden. Voor middelgrote werkgevers (>10 en <100 maal de gemiddelde loonsom) zal er sprake zijn van een combinatie van een sectorpremie en een deel differentiatie. Grote werkgevers (>100 maal de gemiddelde loonsom) krijgen een volledig individuele premiedifferentiatie.

 WGA

  • Zieke werknemers die twee jaar ziek blijven, komen aansluitend daarop in aanmerking voor een WGA-uitkering. Ook die werd tot nu toe gefinancierd uit de sectorpremie;
  • De premiedifferentiatie WGA voor de kleine- en middelgrote werkgevers is hetzelfde als bij de premiedifferentiatie van de Ziektewet;
  • Grote (ex-)werkgevers worden volledig financieel verantwoordelijk voor de WGA-lasten van de Ziektewet-vangnetters indien zij na 104 weken in de WGA instromen. Werkgevers spreken in het kader van een beëindigingsregeling soms af dat werknemers zich voor de uitdiensttredingsdatum beter dienen te melden.

Werkgevers krijgen er nu baat bij dat werknemers zich ook in de periode tot vier weken na uitdiensttreding niet ziek melden. De exacte (financiële) consequenties van de wetswijziging zijn nog niet openbaar gemaakt. Wel is duidelijk dat de impact per onderneming uiteen zal lopen. Wij volgen dit voor u op de voet.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top