Hoe behoud ik mijn gedetacheerde IT-er? En de opdracht…..?  

 in Arbeidsrecht

Als IT-ondernemer voert u zelf opdrachten uit, maar zet u medewerkers ook in bij uw opdrachtgevers. Maar dan zegt uw medewerker op. Toe aan een nieuwe uitdaging. En die uitdaging ligt nu net bij uw opdrachtgever waar uw medewerker was ingezet. Medewerker en opdrachtgever weg?

U verkeert wellicht in de veronderstelling dat u “gered” wordt door het relatiebeding met uw medewerker. Bovendien bent u met uw opdrachtgever misschien wel overeengekomen dat uw medewerkers niet in dienst mogen worden genomen. Dit alles op straffe van flinke boetes. Maar is dit voldoende?

Grote kans dat uw medewerker zich beroept op het zogenaamde belemmeringsverbod uit de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Een wet gebaseerd op een Europese richtlijn. Dit verbod houdt in dat degene die arbeidskrachten ter beschikking stelt geen belemmeringen in de weg mag leggen voor de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst tussen de arbeidskracht en degene aan wie hij ter beschikking is gesteld. Deze arbeidskracht moet werken onder leiding en toezicht van de opdrachtgever. Het verbod gaat in na afloop van de terbeschikkingstelling. Het belemmeringsverbod geldt ook voor arbeidskrachten met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en in het geval van doorlening. Uw medewerker die succesvol een beroep doet op het belemmeringsverbod kan zonder problemen in dienst treden bij uw opdrachtgever. Medewerker en opdracht weg. Als u bij uw opdrachtgever een redelijke vergoeding hebt bedongen voor de verleende diensten in verband met de terbeschikkingstelling, kunt u hoogstens deze nog incasseren.

Een recente uitspraak biedt u misschien een oplossing. Uit de Europese richtlijn zou namelijk volgen dat het om succesvol een beroep te kunnen doen op het belemmeringsverbod moet gaan om medewerkers die in dienst zijn genomen van hun werkgever met het doel om uitgeleend te worden aan opdrachtgevers. Als u zelf opdrachten uitvoert, maar ook af en toe medewerkers ter beschikking stelt van opdrachtgevers, hoeft hier niet aan te zijn voldaan. En als hier niet aan is voldaan, is van een belemmeringsverbod geen sprake.

Dus: bestaat uw bedrijfsvoering uit een combinatie van het zelf uitvoeren van opdrachten en het ter beschikking stellen van medewerkers wees dan niet te snel onder de indruk van een beroep van een (ex) medewerker op het belemmeringsverbod. Zorg altijd voor een goed geformuleerd relatie- en concurrentiebeding met boeteclausule en bedenk steeds goed of u uw medewerkers wel wilt laten werken onder leiding en toezicht van uw opdrachtgevers. En dan nog even afwachten wat andere rechters hiervan vinden.

 

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top