Invoering Wmco

 in Arbeidsrecht

Per 1 maart 2012 wijzigt de Wet melding collectief ontslag (Wmco).
Ook beëindigingsovereenkomsten vallen vanaf deze datum onder de Wmco. Voor de toepassing van de Wmco maakt het dan niet meer uit voor welke ontslagroute de werkgever kiest.

Op grond van de huidige Wmco moeten voorgenomen collectieve ontslagen tijdig worden gemeld bij de belanghebbende vakbonden en het UWV WERKbedrijf. Doel van de melding is het aantal ontslagen te verminderen en de gevolgen van ontslag te verzachten.

Van een collectief ontslag sprake als een werkgever het voornemen heeft om de dienstbetrekking van ten minste 20 werknemers, werkzaam binnen één werkgebied van het UWV WERKbedrijf, binnen drie maanden te eindigen op bedrijfseconomische gronden. Voor de telling van het aantal ontslagen zijn alleen opzeggingen en ontbindingsverzoeken relevant. Beëindigingsovereenkomsten zijn dit niet.

Als gevolg van de wetswijziging vallen per 1 maart 2012 ook ontslagen door middel van beëindigingsovereenkomsten onder de Wmco. Omzeiling van de Wmco, en het buiten de deur houden van de vakbonden, door het sluiten van vertrekregelingen is per die datum dus niet langer mogelijk. Verder volstaat een enkele melding bij de vakbonden niet langer, maar moeten zij zijn geraadpleegd voordat vastgesteld kan worden dat aan de verplichtingen op grond van de Wmco is voldaan.

Als achteraf blijkt dat niet aan de Wmco is voldaan, zijn de opzeggingen en beëindigingsovereenkomsten vernietigbaar. Onder omstandigheden kan om herroeping van de ontbinding van de arbeidsovereenkomst worden verzocht.

Kortom: de wijzigingen en de gevolgen van niet naleving zijn voor werkgevers (en vakbonden en werknemers) verstrekkend.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top