Modernisering Arbitrage

 in Ondernemingsrecht

Arbitrage is particuliere rechtspraak (rechtspraak buiten de gewone rechter om). Bij overeenkomst kunnen partijen tussen hen bestaande en/of toekomstige geschillen aan arbitrage onderwerpen. Zij verbinden zich dan ertoe de desbetreffende geschillen voor te leggen aan arbiters, die ter zake een voor partijen bindende beslissing geven.

Arbitrage is in Nederland, naast de overheidsrechter, één van de belangrijkste vormen van geschilbeslechting. Er bestaat specifieke wetgeving op het gebied van arbitrage.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil de wetgeving voor arbitrage moderniseren. Hiertoe is op 13 maart 2012 een wetsvoorstel aan diverse instanties voorgelegd. De ministerraad heeft er in februari 2013 mee ingestemd het wetsvoorstel nu voor advies aan de Raad van State te zenden.

Het wetsvoorstel beoogt belemmeringen voor het gebruik van arbitrage weg te nemen. De arbitrageprocedure wordt vereenvoudigd en administratieve lasten worden verlicht.

Het wetsvoorstel voorziet in een aantal wijzigingen van de huidige wetgeving, waaronder:

  • De mogelijkheid om gebruik te maken van digitale middelen, zoals het versturen van processtukken per e-mail;
  • Het deponeren van een arbitraal vonnis bij de rechtbank niet meer verplicht te stellen;
  • De procedure tot vernietiging van een arbitraal vonnis terug te brengen tot een rechtsgang in 1 instantie (het gerechtshof);
  • Bij geschillen tussen een consument en een bedrijf heeft de consument één maand bedenktijd om een keuze te maken tussen arbitrage en de gewone rechter.

Het wetvoorstel wordt naar verwachting van kracht per 1 januari 2015. Meer informatie is hier te vinden.

Op het gebied van arbitrage maakt Cordemeyer & Slager / Advocaten dikwijls gebruik van de diensten van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA). Deze onafhankelijke stichting richt zich sinds haar oprichting in 1989 op de buitengerechtelijke beslechting van IT geschillen door middel van arbitrage en/of mediation.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top