Nieuw ontslagrecht nu al op de helling?
De plannen in het regeerakkoord om het ontslagrecht te hervormen stuiten op verzet. Op het moment dat de sociale partners nog in overleg zijn over een sociaal akkoord, heeft CNV Dienstenbond het al voor elkaar gekregen de plannen te doorkruisen.
Het regeerakkoord; hoe zat het ook alweer?
Door het ontslagrecht te hervormen en de Werkloosheidswet te moderniseren zou de route van werk naar werk worden verkort en het functioneren van de arbeidsmarkt worden verbeterd. De preventieve ontslagtoets wordt gehandhaafd in de vorm van een verplichte adviesaanvraag aan het UWV. Dit advies is niet bindend. De ontslagen werknemer kan zich vervolgens tot de rechter wenden. Als de rechter oordeelt dat het ontslag onterecht is gegeven of in hoofdzaak aan de werkgever is te wijten, kan de rechter een vergoeding toekennen. De hoogte van deze vergoeding is echter in vergelijking met de huidige kantonrechtersformule beperkt. De ontslagvergoeding bedraagt namelijk maximaal een half maandsalaris per dienstjaar met een grens van € 75.000,- bruto.
CAO distributiecentra
De CAO voor de distributiecentra van Albert Heijn trekt veel media aandacht. Er is een akkoord bereikt met CNV Dienstenbond, maar niet met FNV Bondgenoten. FNV Bondgenoten voert actie. De paasboodschappen worden spannend. Maar in de CAO staat hoe dan ook een interessante en belangrijke bepaling: het Protocol Ontslagbeleid.
Protocol Ontslagbeleid
In het Protocol Ontslagbeleid is bepaald dat wanneer de preventieve ontslagtoets uit het regeerakkoord wetgeving wordt en Albert Heijn in strijd met een negatief advies van het UWV een voorgenomen ontslag effectueert een ontslagvergoeding wordt toegekend. Deze vergoeding is alleen veel hoger dan de vergoeding uit het regeerakkoord. Aan deze werknemers kent Albert Heijn namelijk een vergoeding toe ter grootte van 1,5 keer de huidige kantonrechtersformule. Deze afspraak geldt voor 4 jaar.
Een snelle rekensom: op grond van het regeerakkoord ontvangt een werknemer van 55 jaar oud met 10 dienstjaren maximaal 5 maandsalarissen. Op grond van het Protocol Ontslagbeleid ontvangt dezelfde werknemer 22,5 maandsalarissen. Het gaat dus om aanzienlijke verschillen.
Conclusie?
Het aantal CNV-leden bij de distributiecentra is laag. Toch krijgt CNV Dienstenbond het bij een belangrijke partij als Albert Heijn voor elkaar om mogelijk toekomstig ontslagrecht nu al te doorkruisen. De vakbonden zien dus op decentraal niveau mogelijkheden en een belangrijke partij als Albert Heijn is bereid om mogelijke gevolgen van het ontslagrecht op voorhand te verzachten. Wat gaan de sociale partners met dit gegeven doen?