Opinie artikel 29 Werkgroep over privacyrisico’s mobiele apps

 in IT-recht

De Europese privacytoezichthouders, verzameld in de Artikel 29-werkgroep, adresseren in een gezamenlijke opinie de grootste privacyrisico’s van mobiele apps en geven een aantal aanbevelingen voor app-ontwikkelaars.

Mobiele apps, zoals bijvoorbeeld Whatsapp, kunnen persoonsgegevens van een gebruiker verwerken. Dit onder meer door toegang tot het fotoalbum, het telefoonbuik of door gebruik van locatiegegevens. Dit gebeurt dikwijls zonder dat gebruikers zijn geïnformeerd en zonder dat zij hiervoor toestemming hebben kunnen geven.

Bij veel apps worden mensen niet of onvoldoende geïnformeerd over de persoonsgegevens die de app verwerkt. Bovendien is er geen sprake van rechtsgeldige toestemming wanneer gebruikers een lange lijst algemene voorwaarden moeten accepteren. Een gebrekkige beveiliging van een mobiele app kan er bovendoen toe leiden dat persoonsgegevens in handen van anderen komen.

De Artikel-29 werkgroep geeft  app-ontwikkelaars onder meer de volgende aanbevelingen.

App-ontwikkelaars moeten:

  • toestemming vragen voor de verwerking van persoonsgegevens vóórdat de app informatie van het apparaat haalt of daar informatie op plaatst;
  • apart toestemming vragen voor de verschillende soorten persoonsgegevens die de app verwerkt;
  • duidelijke en begrijpelijke doelen aangeven waarvoor de gegevens worden gebruikt en deze doelen niet tussentijds wijzigen zonder toestemming;
  • gebruikers de gelegenheid geven hun toestemming in te trekken en de al verzamelde persoonsgegevens te verwijderen;
  • alleen gegevens verzamelen die echt nodig zijn voor de gewenste functionaliteit;
  • de benodigde technische en organisatorische maatregelen treffen om de persoonsgegevens te beveiligen;
  • zorgen voor leesbare, begrijpelijke en goed toegankelijke privacyvoorwaarden.

Aanbevelingen voor app-ontwikkelaars:

  • informeer actief over datalekken;
  • ontwikkel tools om gebruikers in de gelegenheid te stellen zelf te bepalen hoe lang hun persoonsgegevens bewaard blijven;
  • zet creatief talent in om samen met fabrikanten van besturingssystemen voor mobiele apparaten en app-stores om oplossingen te bedenken om gebruikers adequaat te informeren, bijvoorbeeld via een systeem van gelaagde informatie gecombineerd met icoontjes.

Wanneer het gaat om apps gericht op kinderen, schrijft de opinie voor dat app-ontwikkelaars onder meer:

  • rekening moeten houden met de definitie van kinderen of minderjarigen in nationale wetgeving, om te bepalen wanneer toestemming van de ouder nodig is;
  • bewust moeten zijn van het beperkte begrip van kinderen voor de verwerking van persoonsgegevens;
  • nog stringenter moeten omgaan met de principes van dataminimalisatie en doelbinding;
  • persoonsgegevens van kinderen niet mogen gebruiken voor behavioural advertising doeleinden;
  • via kinderen geen persoonsgegevens mogen verzamelen van familie of vrienden;
  • informatie op een simpele manier moeten aanbieden, in een taal die past bij de leeftijd.

Al met al geen verassende uitkomsten of aanbevelingen. Daarentegen wel zaak om deze aanbevelingen ter harte te nemen. Lees hier de volledige opinie.

Recente berichten
  • 8 juni 2022

    Vakantiedagen tijdens ziekte, een hoofdpijndossier

    Marion Hagenaars
    “Op vakantie naar Ibiza als je ziek bent, zonder dat deze dagen worden afgeboekt, is dat niet gek?”, werd mij de week gevraagd. Met de zomervakantie in zicht een actueel vraagstuk.  Vakantiedagen, zo eenvoudig is het niet Vakantiedagen, het lijkt zo eenvoudig: je bouwt ze eerst op en daarna neem je ze op. Maar de
    Lees verder
  • 25 mei 2022

    Besmette persoonsgegevens – De Ziggo soap

    Sil Kingma
    Klanten van Ziggo ontvingen afgelopen week een email met de aankondiging dat zij de prijs van haar abonnement met 3,50 Euro gaat verlagen. Sympathiek zou je denken. Er bleek echter een addertje onder het gras te zitten.  In diezelfde email kondigde Ziggo aan haar algemene voorwaarden per 1 juli as eenzijdig aan te passen. Bij
    Lees verder
  • 16 mei 2022

    AP voert cumulatieve boetebevoegdheid maximaal door

    Sil Kingma
    Het is voor het eerst de geschiedenis dat de Autoriteit Persoonsgegevens in een besluit een zestal overtredingen van de AVG constateert. Alle overtredingen hebben betrekking op het gebruik en de beveiliging door de Belastingdienst van haar applicatie Fraude Signalering Voorziening (FSV). FSV was een applicatie waarin signalen werden opgenomen over vastgestelde fraude en signalen die konden wijzen
    Lees verder

Plaats een reactie

Top