Stabiliteitsprogramma: ontslagrecht versoepeld in 2014
Details van het stabiliteitsprogramma zijn uitgelekt. In 2014 moet het ontslagrecht, als het aan de VVD, het CDA, GroenLinks, D66 en de CU ligt, worden versoepeld. Wat houdt deze versoepeling in?
Voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd wordt de preventieve toetsing afgeschaft. Werkgevers moeten dit zelf intern regelen door middel van een interne hoorprocedure. Werknemers die zich onheus behandeld voelen, kunnen vervolgens zelf, dus achteraf, naar de rechter.
Verder moeten werkgevers de eerste zes maanden WW zelf gaan betalen en wordt de ontslagvergoeding beperkt tot een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar en gemaximeerd tot een half jaarsalaris. De ontslagvergoeding moet de werknemer aanwenden voor scholing of werk-naar-werk trajecten.
Of deze maatregelen het gaan halen, zal in belangrijke afhankelijk zijn van de verkiezingen in september 2012. Wat deze maatregelen precies betekenen, valt nog niet goed te overzien. Evident lijkt dat ontslag voor werkgevers veel makkelijker en goedkoper wordt. Maar hoe gaat de toetsing “achteraf” er uit zien? En wat zijn de rechtsgevolgen als het ontslag door de rechter “onheus” wordt bevonden? Een hogere ontslagvergoeding? Herstel van de dienstbetrekking?
Voor werknemers is het evident dat hun positie wordt verslechterd. Met name voor oudere werknemers is het de vraag hoe deze maatregelen uitpakken. Leiden de gewenste maatregelen er immers toe dat de werkloosheid daalt en werkgevers meer (ook oudere) werknemers aannemen, hetgeen de vijf politieke partijen lijken te beogen? Kijkend naar de VS lijkt deze vraag negatief te moeten worden beantwoord.
Of de vijf partijen nog maatregelen voorstellen ter verbetering van de positie van flexwerkers wordt niet genoemd. Enkele maanden geleden werd dit nog, in het kader van het wetsvoorstel van Koser Kaya, gepresenteerd als uitruil voor de verslechtering van de rechtspositie van werknemers.
Wordt vervolgd