Toepassing kantonrechtersformule bij ontbinding agentuurovereenkomst

 in Arbeidsrecht

De kantonrechter Haarlem heeft recentelijk een vergoeding op basis van de kantonrechtersformule toegekend aan een handelsagent vanwege de beëindiging van de agentuurovereenkomst. In de artikelen 7:428 e.v. BW is de verhouding tussen de handelsagent en de principaal geregeld. Er is sprake van een agentuurovereenkomst indien aan de volgende elementen is voldaan: (1) de handelsagent is een bemiddelaar, (2) er is sprake van een duurovereenkomst, (3) de principaal draagt de handelsagent op bemiddelingsactiviteiten te verrichten waartoe hij zich verbindt, (4) de handelsagent werkt tegen beloning en (5) er bestaat geen ondergeschikte relatie tussen de handelsagent en de principaal. De agentuurovereenkomst kan door beide partijen worden beëindigd op grond van omstandigheden die een dringende reden opleveren en vanwege een verandering in de omstandigheden welke van dien aard is, dat de billijkheid eist dat aan de overeenkomst dadelijk of na korte tijd een einde wordt gemaakt. Bij een ontbinding wegens verandering in de omstandigheden kan de kantonrechter een ontbindingsvergoeding toekennen. De wet schrijft niet voor op welke wijze deze vergoeding dient te worden berekend.

De kantonrechter Haarlem oordeelde dat de verhouding tussen een persoon die als bemiddelaar optrad bij het sluiten van sponsorcontracten voor Circuit Park Zandvoort aangemerkt diende te worden als een agentuurovereenkomst. Sinds 1992 ontving de handelsagent een commissie voor iedere succesvolle bemiddeling. Vanwege een forse betalingsachterstand van Circuit Park Zandvoort aan de handelsagent en het achterhouden van informatie en het geven van valse informatie, handelde Circuit Park Zandvoort volgens de kantonrechter verwijtbaar. Dit rechtvaardigde een ontbinding onder toekenning van een vergoeding. De vergoeding werd als gezegd gebaseerd op de kantonrechtersformule, waarbij werd uitgegaan van een agentschap van 21 jaar en het gemiddelde van de commissie over de laatste 5 jaar. Dit leidde tot een te betalen bedrag van € 226.704,-. Hierbij was van belang dat de handelsagent voor een groot deel (60%) afhankelijk was van de inkomsten uit de agentuurovereenkomst met Circuit Park Zandvoort.

In de rechtspraak werd al eerder de kantonrechtersformule toegepast in geval de handelsagent geheel of grotendeels financieel afhankelijk was van de principaal. De handelsagent wordt in dat geval geacht een vergelijkbare positie in te nemen als een vertegenwoordiger in loondienst. Houd hier dus, zowel als principaal als handelsagent, rekening mee bij de beëindiging van een agentuurovereenkomst.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top