Vakantiedagen = groot risico op loonvordering

 in Arbeidsrecht

Werkgevers staan er vaak niet of onvoldoende bij stil: de waarde van een vakantiedag. Dit kan leiden tot aanzienlijke loonvorderingen, met terugwerkende kracht.

Vakantiedagen worden genoten of uitgekeerd. In beide gevallen is de vraag: welk loon is de werkgever verschuldigd? Standaard gaan werkgevers uit van het basisloon vermeerderd met vakantietoeslag. Ten onrechte.

Uitgangspunt is namelijk dat het loon over een vakantiedag gelijk is aan het loon over een gewerkte dag. Dit geldt voor zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen. Werknemers mogen geen financieel nadeel ondervinden van het genieten of het laten uitkeren van vakantiedagen. Dit betekent dat onder dit loon “het gehele overeengekomen loon” moet worden verstaan. En dit is veel meer dan het basisloon vermeerderd met vakantietoeslag.

“Het gehele overeengekomen loon”

Onder “het gehele overeengekomen loon” valt namelijk in ieder geval het basisloon, vakantietoeslag, vaste dertiende maand en eindejaarsuitkering, onregelmatigheidstoeslagen, ploegentoeslagen, bonussen en consignatietoeslagen. Maar ook, zoals recent door een Hof weer is bevestigd, winstdelingen. In dezelfde uitspraak heeft dit Hof geoordeeld dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie niet onder het loon zou vallen. Het is echter de vraag of dit wel juist is. Verschillende rechters onderschrijven dit standpunt in ieder geval niet. Niet onder het loon vallen echte onkostenvergoedingen (geldt dus niet voor “verkapt loon”) en incidentele overwerkvergoedingen. Om de hoogte te bepalen van de bonus of winstdeling waar rekening mee gehouden moet worden, moet een redelijke referteperiode in acht worden genomen. Vaak is dit een periode van drie tot zes jaar.

Loonvorderingen

Loonvorderingen verjaren pas na vijf jaar. Ook werknemers die al uit dienst zijn, kunnen dus nog een vordering instellen. De vordering wordt verhoogd met de wettelijke rente en verhogingen. Werkgevers kunnen dus onaangenaam verrast worden door een vordering en de hoogte hiervan. En is er eenmaal één werknemer over de dam, dan volgen er geheid meer.

Advies

Weet als werkgever wat binnen uw onderneming valt onder “het gehele overeengekomen loon” en betaal dit loon over vakantiedagen uit. Kunnen vorderingen niet worden uitgesloten, tref dan een voorziening. Vormen bepaalde looncomponenten geen onderdeel van het “geheel overeengekomen loon” leg dit dan vast in bijvoorbeeld het medewerkershandboek. En wordt een vaststellingsovereenkomst gesloten, laat er dan geen misverstand over bestaan waar de werknemer met betrekking tot vakantiedagen nog recht op heeft.

 

 

 

 

 

 

 

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top