Welke kosten komen in mindering op de transitievergoeding?
Vanaf 1 juli 2015 maken werknemers, die na een dienstverband van minimaal twee jaar worden ontslagen, uitzonderingen daargelaten, aanspraak op een transitievergoeding. In de Wet werk en zekerheid is bepaald dat transitiekosten en inzetbaarheidskosten onder voorwaarden op de transitievergoeding in mindering kunnen worden gebracht. Deze voorwaarden zijn nu in een ontwerpbesluit opgenomen, welke na de zomer voor advies aan de Raad van State wordt voorgelegd.
Transitie- en inzetbaarheidskosten
Transitiekosten zijn kosten van maatregelen in verband met het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst, gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de periode van werkloosheid van de werknemer, zoals een outplacementtraject. Inzetbaarheidskosten zijn kosten die verband houden met het bevorderen van de bredere inzetbaarheid van de werknemer en die tijdens de arbeidsovereenkomst zijn gemaakt, zoals een cursus persoonlijke ontwikkeling of niet-werkgerelateerde (talen)cursus. Onder inzetbaarheidskosten vallen nadrukkelijk niet de kosten die direct verband houden met de – huidige of toekomstige – functie van de werknemer.
Voorwaarden
Onder de volgende limitatieve voorwaarden kunnen de door de werkgever gemaakte transitie- en inzetbaarheidskosten in mindering worden gebracht op de transitievergoeding:
- de werknemer heeft hier op voorhand schriftelijk mee ingestemd, tenzij de kosten voortvloeien uit afspraken tussen de werkgever(sverenigingen) en werknemers(vereniging), waaraan de werkgever gebonden is. Dit geldt ook voor afspraken met de ondernemingsraad.
- de kosten moeten zijn gemaakt: 1) door de werkgever die tevens de transitievergoeding verschuldigd is en 2) ten behoeve van de werknemer aan wie de transitievergoeding toekomt. De kosten worden dus niet verrekend in geval van opvolgend werkgeverschap of wanneer de kosten zijn gemaakt voor scholing of outplacement waarvan de betreffende werknemer geen gebruik heeft gemaakt.
- de kosten mogen niet het loon van de werknemer betreffen.
- de kosten dienen in een redelijke verhouding te staan tot het doel.
- de transitievergoeding wordt berekend vanaf … De kosten dienen na deze periode te zijn gemaakt.
Aanvullende voorwaarden
Naast bovengenoemde algemene voorwaarden, gelden ook de volgende aanvullende voorwaarden:
- de inzetbaarheidskosten dienen tot doel te hebben dat de werknemer breder inzetbaar is op de arbeidsmarkt en deze kosten dienen binnen een periode van vijf jaar voorafgaand aan de dag waarop de transitievergoeding verschuldigd is te zijn gemaakt, tenzij partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen.
- indien de werkgever een langere opzegtermijn in acht neemt dan tussen partijen is overeengekomen en de werknemer gedurende deze periode vrijgesteld wordt van het verrichten van werkzaamheden, dan worden de hieraan verbonden (loon)kosten aangemerkt als transitiekosten.
Voor werkgevers is met name van belang dat zij op voorhand de instemming van de werknemer verkrijgen om tot verrekening van de te maken kosten over te mogen gaan. Zodra de Raad van State zijn advies over het ontwerpbesluit heeft gegeven, berichten wij hierover op deze weblog.