Werkgeversaansprakelijkheid voor werknemers in het verkeer.

 in Arbeidsrecht

Aansprakelijkheid werkgever

Als werkgever bent u aansprakelijk voor de schade die uw werknemers in de uitoefening van hun werkzaamheden lijden. Dit is anders als u aannemelijk kunt maken dat u aan uw zorgplicht voor de veiligheid van uw werknemers heeft voldaan of als de ontstane schade het gevolg is opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer. U moet er echter van uit gaan dat van “opzet of bewuste roekeloosheid” niet snel sprake is.

Werk-werkverkeer

Omdat het alleen schade betreft die “in de uitoefening van de werkzaamheden” is ontstaan, valt woon-werkverkeer normaal gesproken niet onder de zorgplicht van de werkgever. In dat geval wordt ervan uitgegaan dat het ongeval in de privésituatie van de werknemer heeft plaatsgevonden. De werkgever heeft over deze privésituatie onvoldoende zeggenschap om hem aansprakelijk te kunnen houden. Voor werkgeversaanprakelijkheid in het verkeer moet het dus kort gezegd om werk-werkverkeer gaan. Ook als uw werknemer in een leaseauto rijdt.

Maar heeft u als werkgever dan wel zeggenschap over de openbare weg waar het ongeval tijdens werk-werkverkeer heeft plaatsgevonden? Nee, dat heeft u niet. Waarom kan u dan toch aansprakelijk worden gehouden?

Verzekeringsplicht

Begin 2008 heeft de Hoge Raad moeten oordelen over een zaak waarbij een taxichauffeur bij het oversteken van een onbewaakte spoorwegovergang aangereden is door een trein. De Hoge Raad heeft toen overwogen dat een goed werkgever verplicht is om voor een behoorlijke verzekering voor zijn werknemers te zorgen. Doet de werkgever dit niet, dan kan hij worden aangesproken voor de schade die door een behoorlijke verzekering zou zijn gedekt (Kooiker/Taxicentrale Nijverdal JAR 2008/57). Op de werkgever rust dus een verzekeringsplicht.

Even leek het of de verzekeringsplicht beperkt was tot bestuurders van motorvoertuigen. In zijn arrest van 12 december 2008, waar het een uitgegleden fietser betrof, heeft de Hoge Raad hier duidelijkheid over gegeven en dit ontkracht (Van der Graaf/Maatzorg, JAR 2009/15). De Hoge Raad heeft in deze zaak namelijk overwogen dat de verzekeringsplicht van de werkgever ook geldt voor fietsers en voetgangers. Omdat de betreffende werkgever had nagelaten een adequate verzekering af te sluiten, was hij aansprakelijk voor de schade van de werknemer die hierdoor was veroorzaakt.

Conclusie

Als werkgever bent u verplicht om een behoorlijke verzekering voor uw werknemers af te sluiten als de werkzaamheden ertoe kunnen leiden dat zij betrokken raken bij een verkeersongeval. Hierbij maakt het niet uit of zij zich ter voet, fiets of auto in het verkeer begeven. Doet u dit niet, dan moet u rekening houden met aanzienlijke schadeclaims als zich een ongeval voordoet. Wat behoorlijk is, blijft vooralsnog lastig te bepalen. Het hangt op dit moment nog af van alle omstandigheden van de betreffende zaak en wat als een betaalbare verzekeringspremie moet worden aangemerkt. Het zou goed zijn als hier meer duidelijkheid over komt, zodat u als werkgever precies weet waar u aan toe bent.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top