Wetsvoorstel Wet werk en zekerheid naar Raad van State

 in Arbeidsrecht

Minister Asscher stuurt wetsvoorstel Wet werk en zekerheid naar de Raad van State. De verwachting is dat de voorstellen binnen drie maanden voor parlementaire behandeling naar de Tweede Kamer kunnen en dan dus openbaar worden.

In april 2013 hebben kabinet en sociale partners een sociaal akkoord gesloten. Belangrijke onderwerpen in het sociaal akkoord zijn aanpassingen in het ontslagrecht, de Werkloosheidswet en het flexrecht. De wijzigingen zijn gericht op “een actievere aanpak van sociale partners en overheden om werkloosheid te voorkomen en mensen van werk naar werk te begeleiden, het liefst vóór ze in de WW komen”. De voorstellen zijn nu uitgewerkt in een wetsvoorstel en gestuurd naar de Raad van State.

De voorstellen op hoofdlijnen op een rij:

  • voorkomen van oneigenlijk gebruik van flexibele arbeidsvormen. Er moet eerder aanspraak ontstaan op een vast contract en flexwerkers moet meer zekerheid worden geboden;
  • eerlijker ontslagrecht. Het behouden van de preventieve ontslagtoets, het beëindigen van het huidige duale stelsel en het recht op een wettelijke genormeerde ontslagvergoeding;
  • het beperken van de maximale duur van de publiek betaalde WW van 38 naar 24 maanden.
Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top